недеља, 18. јануар 2009.

Koalicija



Termin koalicija potiče od latinske reči coalitio pod kojom se podrazumeva udruživanje, savez, naročito udruživanje više sila ili političkih stranaka protiv zajedničkog protivnika ( Milan Vujaklija,Leksikon stranih reči i izraza ) .

O koaliciji kao obliku zajednice ljudi govorio je još Aristotel, istina u vremenu u kome je živeo ovaj termin još uvek nije postojao, bar ne u obliku u kojem ga danas poznajemo. Bilo kako bilo, tek najmanja zajednica, po Aristotelu, je porodica.Više porodica čini selo ( naselje ) , a veći broj sela čini grad odnosno državu.

Pojedinac ne može opstati mimo zajednice, države, a onaj ko može da živi izvan okvira grada, države je ili zver ili bog. Kao zajednica, država ima za cilj srećan i ekonomski nezavisan život svojih građana, a kao dobro kojem teži država, Aristotel navodi pravdu i opštu korist.

Zajednica, danas može biti ustanovljena na različitim nivoima, kao porodična, bračna, kulturna, vojna, politička...mnoštvo je oblika udruživanja građana i organizacija sa krajnjim ciljem ostvarenja ličnih interesa.U osnovi se ne razlikuju previše i sve funkcionišu prema nekim već dogovorenim pravilima ponašanja i voljnom pristanku da se živi, dela sa drugima na identičnim načelima koja odgovaraju svima.

Istorija beleži raznovrsne zajednice, koalicije.Podsetimo se samo nekih, koje su dale pečat vremenu u kome su funkcionisale.




Vojničke, ratne koalicije


Antanta

Savez koji su stvorile Rusija, Francuska i Velika Britanija.Povezivanje između Francuske i Rusije ostvareno je između 1891. i 1894. godine potpisivanjem niza sporazuma o saradnji. Godine 1904. Francuska i Velika Britanija sklapaju ugovor poznat pod imenom Entante cordiale što znači srdačni sporazum; te otuda i potiče naziv - antanta. Ovim sporazumom dogovorena je podela zona uticaja, prevashodno u Africi, kao i zajednička politika protiv Nemačke. Poslednja faza u nastanku antante je postizanje dogovora između Rusije i Velike Britanije oko podele plena u Persiji ( teritorija današnjeg Irana ). Potpisivanjem Londonskog ugovora 26. aprila 1915. godine antanti se pridružuje i Italija, a zauzvrat dobija Istru i Trst.

Trojni savez

Blok država sklopljen 20.maja 1882. godine.U početku su ga sačinjavale Italija, Austro - Ugarska i Nemačka da bi im se kasnije ( Prvi svetski rat ) pridružile i Bugarska i Turska.
Ovaj savez, u Prvom svetskom ratu,bio je poznat i pod nazivom Centralne sile.

Mala antanta

Vojni savez u čijem su sastavu bile Jugoslavija,Čehoslovačka i Rumunija, postojao od 1920.-1938. godine. Razlog nastanka saveza ležao je u strahu od eventualnog pokušaja Austrije i Mađarske da vojnim putem povrate teritorije nekadašnje Austro-Ugarske.

Sile Osovine ili Osovina

Savez država u Drugom svetskom ratu koji je stojao nasuprot Saveznicima. Činile su ga: Nemačka, Italija, Japan, Nezavisna država Hrvatska, Finska, Tajland, Rumunija, Albanija i Bugarska. I dan danas se vodi polemika oko toga da li je i SSSR, zbog saradnje sa Nemačkom u periodu od 1939. do 1941. godine, bio u sastavu Osovine.

Saveznici ili Savezničke sile

Naziv za države koje su pobedile Sile Osovine u Drugom svetskom ratu. Na čelu ovog saveza bila je čuvena "trojka" SAD,SSSR i Velika Britanija,predvođene Ruzveltom, Staljinom i Čerčilom.

NATO ( North Atlantic Treaty Organisation )

Vojna alijansa osnovana 4. aprila 1949. godine sa sedištem u Briselu. Slavu u Srba stekla je 1999.godine kada je od 24. marta do 9. juna bombardovala vojne i civilne objekte širom naše zemlje. Povod za vojnu operaciju bio je navodni masakr nad Albancima u selu Račak, na Kosmetu.Kasnije, dokazana opsena.




Političke koalicije i savezi


DOS ( Demokratska Opozicija Srbije )

Srbima svakako najpoznatija koalicija 18 stranaka okupljenih oko istog cilja - svrgavanje diktatorskog režima Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i predsednika Socijalističke partije Srbije. Formirana je januara meseca 2000.godine, a njen zajednički kandidat, dr Vojislav Koštinica pobedio je Miloševića na predsedničkim izborima održanim 24. septembra. Izbornu pobedu umesto Republičke izborne komisije "potvrdili" su građani Srbije 5. oktobra na ulicama glavnog grada. Demokratsku Opoziciju Srbije činile su : Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Građanski savez Srbije, Demokratska alternativa, Nova Srbija, Demohrišćanska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Savez vojvođanskih Mađara, Reformisti Vojvodine, Socijaldemokratija, Sandžačka demokratska partija, Koalicija Vojvodina, Pokret za demokratsku Srbiju, Liga za Šumadiju, Demokratski centar i Nova Srbija. DOS su tada činili i G17 i OTPOR, tada nepolitičke organizacije.

Srpski pokret obnove, kao inicijator uduruživanja opozicije nije bio deo DOS-a, već je samostalno izašao na izbore.

ZES+SPS

Dve koalicije koje danas vrše vlast u Srbiji. ZES ( lista Za evropsku Srbiju ) čine: Demokratska stranka( to je ista ona stranka koja je predvodila DOS ), G17+, Srpski pokret obnove, Liga socijlademokrata Vojvodine i Sandžačka demokratska partija. Koaliciju okupljenu oko Socijalističke partije Srbije ( to je ista ona partija protiv koje se DOS 2000.godine borio ) čine Partija udruženih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija.

Ključnu ulogu u ovoj koaliciji igraju Boris Tadić, predsednik Republike Srbije i "prvi pendrek" Srbije i zamenik predsednika Vlade Republike Srbije Ivica Dačić. Ovaj tandem se nalazi i na čelu onih stranka koje su tokom devedesetih bili na suprotnim, nepomirljivim stranama. Ma, deklaracije su čudo!



Konačno, postoje i one koalicije o kojima ne vredi trošiti reči i pored toga što hartija sve trpi. Slika sa početka teksta, govori više nego hiljadu reči i blogova.

1 коментар:

  1. Trebalo je da dodaš samo još jedan tip koalicije: nepotpisane, neformalne, neobjavljene, nesvesne.
    Sve su to imena za istu stvar - kada protivnik u sred sopstvenog besmisla ili bezumlja radi za tebe.
    Najsvežiji primer su klenovi pod umetničkim imenima MRMU & DRLJ.
    Posebno je pitanje da li narod (u najširem smislu) može da bude u koaliciji sa bilo kime ili bilo čime, obzirom na sopstvenu suštinu - ipak je to samo enormni kolektivitet koga čine pojedinačne egzistencijalne želje, čestitke i pozdravi.
    tzv. Viši ciljevi? Pa, ostavimo ih planinarima ...

    ОдговориИзбриши