четвртак, 5. фебруар 2009.

Rubikova kocka




Svima dobro poznat predmet,omiljena igračka svih nas.Generacije i generacije su stasavale uz šarena polja zanimljive,nekima iritantne,spravice koja je, pored Barbika,plastičnih pištolja,olovnih vojnika,vijača,automobila na daljinsko upravljanje,krasila skoro sve dečije sobe.

Priznajem da sam kao dete na kocku više gledao sa gadjenjem nego sa oduševljenjem.Obično sam je slagao po kazni,kad nešto zabrljam,pa me majka pošalje u sobu da rešavam enigmu.Sećam se dobro dana kad sam konačno rešio,za mene do tad nedokučivu misteriju. Naravno,bilo je opet po kazni zbog loše urađenog domaćeg zadatka iz Srpsko-hrvatskog jezika u prvom razredu osnovne. Pisano slovo m u malim linijama više je ličilo na š. Još kao dete sam više sklonosti pokazivao ka praktičnim rešenjima,nego dosadnim,suvoparnim teorijama i objašnjenjima.I,tako je tog dana kocka bila sklopljena za svega 10-ak minuta,uz pomoć samolepivog kolaž papira i makaza . Sitno i pravilno izrezane komadiće,uredno sam lepio na svakoj strani kocke i konačno dobio sliku o kojoj sam dugo sanjao,svaka od šest strana imala je svoju boju. Izašao sam iz svoje sobe,sav ponosan, i otišao do majke.Osmeh na njenom licu, kad sam joj predstavio svoje idejno rešenje,pamtiću dok god sam živ.Od tog dana više nije bilo kažnjavanja,videla je mama da se, sa nama,pragmatičnim glavama,"teško izlazi na kraj."

Rubikovu kocku izmislio je madjarski inženjer Erno Rubik 1974. godine,da bi svetu bila predstavljena tek šest godina kasnije.Ostalo je istorija. Erno,ni slutio nije,da će njegov izum,najpre zamišljen kao umetničko delo,postati svetski fenomen. Igračka ili umetničko delo,tek Rubikova kocka je pronašla mesto i u stalnoj postavci njujorškog muzeja Moderne umetnosti.

U medicini su poznati fenomeni "Kockasti palac" i "Rubikov zglob". Matematičari su izračunali da postoji deset na osamnaesti kombinacija i samo jedno rešenje. Od 1980.godine,od kad se pojavila,postoji i Cubaholics-grupa lečenih enigmatičara koja pomaže ljudima zavisnim o njenom rešavanju.

Slučajevi Erika Akersdijka i Grejema Parkera dovoljno govore o fenomenu Rubikove kocke. Prvi,holandski inženjer, drži rekord u brzini rešavanja kocke-7,08 sekundi. Drugi slučaj je mnogo ozbiljniji.Grejem Parker iz Porčestera u Velikoj Britaniji kupio je kocku davne 1983.godine i otad proveo 27 hiljada sati pokušavajući da je reši. Njegova želja da složi kocku prerasla je u manijakalnu opsesiju,brak mu je bio na ivici propasti. Tek januara meseca ove godine,dakle nakon 26 godina mukotrpnog rada,uspeo je. Bilo je to veliko olakšanje za njega,ali svakako i za gospođu Parker koja je ,tim povodom, izjavila: "Od početka sam osećala da u našem braku postoje tri osobe i mnogo puta sam pomišljala da jednostavno bacim taj predmet,ali bilo je očigledno da mi se muž neće osloboditi opsesije dok je ne reši."

Znam jednu osobu,ne lično,koja može da sastavi Rubikovu kocku brže nego gospodin Akersdijk. Zanima vas vreme rešavanja.Ha,nemoguće je izmeriti vreme,zato što je sklopi u trenutku.Može i vezanih očiju,jednom rukom,sa dva prsta.I ta osoba je takodje,kao i gospoda Rubik i Akersdijk,inženjer. Majstor je u mešanju boja. A boje su baš lepe,kao na ovoj slici,ima i crvene i plave i žute,za svačiji ukus.Ali,samo ih jedna ruka pokreće.

Ovih dana tražim da kupim dragu igračku iz detinjstva,javite ako znate gde je mogu naći,samo da nije kineska.Želim da ponovo obradujem majku,ovog puta da je zaista sklopim.




Alea iacta est...igrajte se!

7 коментара:

  1. Ne zna to da reši kocku. Samo je vrte, premeću i bacaju. Love šestice i pomeraju figure koje se ne ljute.
    Mislim, ti - kockari.

    ОдговориИзбриши
  2. To se jos i dici molerajom , mesanjem boja.
    Cega se pametan stidi, budala se ponosi.Kaze stara...
    Upravo tako, ne zna ali i ne dozvoljava onima koji znaju.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja baš ne bih da sasvim grešim dušu - Gerovka mnogo zna, to je neosporno. Ali je ubeđena da zna SVE. I da niko osim nje ne zna ništa, tj. da sme da zna onoliko koliko mu ona dozvoli.
    To je to što ima veze sa našim kokoškama.
    Kada ZNAŠ, ali na takav način, onda je to mnogo gore nego da ne znaš ništa.

    ОдговориИзбриши
  4. Ili Felah(seljak)na Arapskom..

    ОдговориИзбриши
  5. Evo sta su jos izmislili:
    www.brainstring.com
    ili
    http://www.gedzet.com/proizvodi.php?proizvod_id=148

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман20. март 2009. 00:20

    Obrni molim te tu kockicu malo drugačije, slikaj, pa objavi na blog umesto ove slike. Ajde plavu i žutu boju nekako i da razumem, al' gde nađe da odozgo, iznad svih opet bude crvena komunjarska boja. Sve mi to vraća ružne uspomene na 90-e. Ni ovo sada nije zlatno i treba kritikovati, ali ova kombinacija DS/SPS je nešto što ni u najluđim snovima nisam mogao ni da zamislim.

    ОдговориИзбриши